Sztuka gotowania wymaga nie tylko finezji i pomysłów, ale przede wszystkim ugruntowanej wiedzy i doświadczenia, dzięki którym kucharz ze swoim poczuciem smaku rozwija się. Jeśli chcesz się rozwijać właśnie w tej dziedzinie, chcesz poznawać sztukę łączenia i serwowania potraw inspirowanych tradycyjnymi smaki zmieszanymi z nowoczesną nutą składników egzotycznych, to kurs kwalifikacyjny – kucharz jest dla Ciebie. Kucharz to taka osoba, która owe połączenia i inspiracje czuje, rozumie i wie, jak je wykorzystać. Żadna restauracja nie przetrwa na rynku, jeśli kucharz nie będzie spełniał swojej twórczej roli.
Tryb nauki: zaoczny
Wymiar godzinowy kursu: 650 godz. (w tym 260 godz. zajęć blended learnigowych)
Liczba zjazdów: 24
Wymiar godzinowy praktyki: nie dotyczy
Kwalifikacja zawodowa: T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Egzamin zawodowy: TAK
Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ – Język obcy zawodowy | 30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego: | |
Towaroznawstwo żywności | 30 |
Podstawy żywienia i zasady higieny | 30 |
Technika w gastronomii | 45 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów: |
|
Przechowywanie żywności: 1) ocena żywności pod względem towaroznawczym; 2) klasyfikacja żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej; 3) przestrzeganie zasad oceny jakościowej żywności; 4) dobieranie warunków do przechowywania żywności; 5) rozpoznawanie zmian zachodzące w przechowywanej żywności; 6) systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; 7) dobieranie metod utrwalania żywności; 8) urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych; 9) użytkowanie urządzeń do przechowywania żywności |
227 |
2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów: 1) określenie roli funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego; 2) procedury zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; 3) receptury gastronomiczne; 4) metody i techniki sporządzania potraw i napojów; 5) dobieranie surowców do sporządzania potraw i napojów; 6) sporządzanie półproduktów oraz potraw i napojów; 7) zasady racjonalnej gospodarki żywnością; 8) rozpoznawanie zmian zachodzących w żywności podczas sporządzania potraw i napojów; 9) rozróżnianie sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; 10) użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; 11) ocena organoleptyczna żywności; 12) dobieranie zastawy stołowej do ekspedycji potraw i napojów; 13) porcjowanie, dekorowanie i wydawanie potraw i napojów; 14) monitoring krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działania korygujących zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP, Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i systemem HACCP |
228 |
Kurs organizowany będzie z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość. Uczestnicy będą mieli zapewnione:
1) dostęp do oprogramowania, które umożliwia synchroniczną i asynchroniczną interakcję między uczestnikami a osobami prowadzącymi zajęcia;
2) materiały dydaktyczne przygotowane w formie dostosowanej do kształcenia prowadzonego z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość;
3) bieżącą kontrolę postępów w nauce uczestników, weryfikację ich wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych.
Kwalifikacyjny kurs zawodowy kończy się zaliczeniem. Osoba, która uzyska zaliczenie, otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego.
Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy może przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Egzamin jest organizowany i prowadzony zgodnie z przepisami określonymi w rozporządzeniu zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, nazywany potocznie „egzaminem zawodowym”, jest formą oceny poziomu opanowania przez zdającego wiedzy i umiejętności z zakresu danej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodach. Osoba, która ukończyła kwalifikacyjny kurs zawodowy i zamierza przystąpić do egzaminu zawodowego, będzie musiała:
1) wypełnić pisemną deklarację dotyczącą przystąpienia do egzaminu zawodowego;
2) złożyć wypełnioną deklarację dyrektorowi okręgowej komisji egzaminacyjnej właściwej ze względu na miejsce prowadzenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego nie później niż na cztery miesiące przed terminem egzaminu;
3) dołączyć oryginał zaświadczenia o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego.
Osoba, która przystąpiła do egzaminu zawodowego, zda go, jeżeli uzyska z części pisemnej co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz z części praktycznej co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. W takim przypadku otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.